Unkarilaisklassikko Mephisto + keskustelupaneeli 13.9.!

Oscar palkittu klassikkoelokuva Istvàn Szabòn Mephisto (1981) näytetään Kino Aurorassa ensi viikon keskiviikkona 13.9. klo 17:00 keskustelupaneelin kera!

Elokuvan alustajana ja yhtenä keskustelupaneelistina toimii professori Jarmo Valkola. Valkolan lisäksi keskustelupaneeliin osallistuu myös professori Pertti Ahonen sekä FT, historiantutkija Tuomas Laine-Frigren Jyväskylän Suomi-Unkari seurasta.

Mephisto Istvàn Szabò, 1981

Mephisto sijoittuu maailmansotien väliseen Saksaan, ja kertoo Klaus Maria Brandauerin esittämän teatterinäyttelijän moraalin murenemisesta natsien myötäilyyn henkilökohtaisten saavutusten ja suosion ajamana. Käsikirjoitus perustuu Klaus Mannin samannimiseen romaaniin.

It is a reflection of the age old temptation of Man, the story of Goethe’s Faust.

Teos on tarina kiusauksesta, sielun myymisestä paholaiselle, sen tuomien moraalisten ongelmien kestämisestä ja moraalin murtumisesta vain saavuttaakseen mainetta, kunniaa ja varallisuutta.

Elokuva voitti ilmestymisvuonnaan parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin ja palkittiin Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta. István Szabó oli ensimmäinen ohjaaja, joka toi parhaan vieraskielisen Oscarin kotimaahansa Unkariin.

István Szabó on sanonut Mephistosta ”Halusin vain näyttää ongelman ja toivoin, että katsoja samaistuu tuohon hahmoon ja sitten tuntee häpeää. Ja jos he tuntevat häpeää, he kohtaavat itsensä. Silloin he voivat oppia tuntemaan itsensä paremmin.”

Tuu messiin kokemaan elokuva ja opi tuntemaan itsesi paremmin. Tai vaan katsomaan elokuvaa ja kuuntelemaan mielenkiintoista paneelikeskustelua!

Liput täältä tai ovelta tuttuun tapaan 30min ennen elokuvaa.

Tule, näe, koe!

-Henkka