Toiveuusintana helmikuussa – Kinokonsertti: Prinssi Ahmedin seikkailut (1926)!

Kino Auroran keväässä toiveuusintana: maailman vanhimman pitkän animaatioelokuvan livesäestetty & live-ääninäytelty esitys – Kinokonsertti: Prinssi Ahmedin seikkailut (1926)!

Elokuvan säestäjänä toimii uuden musiikin elokuvaan kirjoittanut muusikko ja Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestari Lasse Hirvi. Näytös Kino Aurorassa keskiviikkona 22.2. klo 18:00.

Animaatioelokuvan ja animointitekniikkoiden uranuurtaja, kokeellisen elokuvan ja avantgarden innoittama saksalainen Lotte Reiniger (1899 – 1981) aloitti animaattorin uransa vuoden 1918 elokuvassa Hamelnin pillipiipari jo vuosikymmen ennen Walt Disneyn ja Mikki Hiiren esiinmarssia. Ensimmäisenä pitkänä ohjauksenaan Reiniger julkaisi vuonna 1926 Tuhannen ja yhden yön tarinoihin pohjautuvan siluettianimaation Prinssi Ahmedin seikkailut, joka edeltää usein maailman vanhimmaksi pitkäksi animaatioksi väitettyä Disneyn Lumikkia peräti 11 vuodella.

Kuva: Lotte Reiniger työssään

Kuva: Prinssi Ahmedin seikkailut

Reiniger vastasi elokuvassa ohjauksen ohella kaikkien hahmojen ja rakennusten suunnittelusta, piirtämisestä, leikkaamisesta ja animoinnista. Suunnattoman uurastuksen ja innovaation synnyttämä Prinssi Ahmedin seikkailut oli valtavan askel animaatioelokuvalle & sen visuaalinen kerronta hurmaa yhä tänä päivänä niin pieniä kuin suuria elokuvan ystäviä.

Kuva: Prinssi Ahmedin seikkailut

Syyrialaisen Hanna Diyabin klassisia satuja yhdistelevässä tarinassa noita karkoittaa kalifin poika Ahmedin taikahevosen kyydissä taikasaari Wak Wakille, jossa prinssi ja saaren kaunis hallitsija rakastuvat ja päättävät matkata yhdessä takaisin Ahmedin isän palatsiin. Vaaroja ja seikkailua täynnä olevalla matkallaan he kohtaavat henkien, noitien ja hirviöiden lisäksi muun muassa saaren luolista taikalampun löytäneen nuoren räätälin Aladdinin.

Ikärajaton näytös vauhdikkaasta tarinasta soveltuu kaikenikäisille katsojille, sillä Reinigerin muokkaama tarina ja kiehtovan yksityiskohtainen animaatio eivät ole liian jännittäviä pienemmille eivätkä liian lapsellisia varttuneemmille.

Liput näytökseen 15€ (alennetut 12€ liput alle 15v. lapsille, työttömille, eläkeläisille ja opiskelijoille) myynnissä nyt!

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen