Marja Lammen uuden dokumenttielokuvan KULTTUURIA TÄYNNÄ – MUISTOJA SORTAVALASTA jälkeen keskiviikkona 8.11. Kino Aurorassa järjestetään keskustelutilaisuus elokuvan teemoista, jossa vieraina ovat Keski-Suomen karjalaiset ry:n varapuheenjohtaja Taimo Toikkari sekä Sortavalan Pitäjäseura ry:n puheenjohtaja Pasi Kettunen. Elokuva alkaa klo 14:00, keskustelu käynnistyy elokuvan päätyttyä.
Elokuvasta:
Sortavala oli sotia edeltävällä ajalla monin tavoin poikkeuksellinen kaupunki. Sen sijainti Laatokan pohjoisrannalla tuolloisten Karjalan laulumaiden äärellä sekä kaupungin vireä ja yritteliäs ilmapiiri loivat hyvät edellytykset monipuoliselle kulttuurielämälle. Voi sanoa, että Sortavalan yhteiskunnallinen ja kulttuurinen merkitys oli huomattavasti sen kokoa suurempi.
Vuonna 2023 valmistunut dokumenttielokuva valottaa eri näkökulmista Sortavalan ja sen ympäristön kulttuuri- ja sivistyselämää, sen vaikuttajia ja ihmisten arkea siellä. Kertojina on Sortavala-asiantuntijoita sekä siellä nuoruutensa viettäneitä alkuperäisiä sortavalalaisia. Dokumentissa saadaan kuulla mm. Sortavalan seminaarin vaikutuksesta alueella. Sen opettajakunnassa oli tunnettuja kulttuurivaikuttajia, jotka toimivat monella kulttuurin alalla. Kaupungissa oli vireä musiikkielämä laulujuhlineen, kuoroineen ja orkestereineen. Sortavala vaikutti myös suomalaiseen kuvataiteeseen mesenaattipariskunta Hallonbladin lahjoitusten välityksellä ja inspiroimalla taiteilijoita. Kaupungista kehittyi 1800-luvun lopulta alkaen sota-aikaan asti kulttuurinen, taloudellinen sekä henkinen ja hengellinen keskus.
Elokuva on samalla surullisella tavalla ajankohtainen. Kuulemme aikalaisten tunnelmia, kun sodan alkaessa lapsuus loppui ja joutui näkemään kasvuympäristön tuhoutumisen. Vuosikymmenienkään aikana rakkaus kotiseutuun ei ole unohtunut.
Dokumentin on käsikirjoittanut ja ohjannut Sortavala-seuran puheenjohtaja Marja Lampi ja se on toteutettu yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun elokuva- ja televisioalan opiskelijoiden kanssa. Elokuva valmistui juhlistamaan Sortavala-seura ry:n 70-vuotisjuhlavuotta.
Yhteyksiä Jyväskylään
Pohjois-Laatokan ja Sortavalan seutu muistuttavat Keski-Suomea ja Jyväskylän seutua. Se helpotti siirtoväen kotiutumista sodan jälkeen. Keski-Suomi oli Sortavalan seudun evakoiden pääasiallinen asutusalue viime sotien jälkeen.
Jyväskylään perustettiin Suomen kansakoulun isäksi kutsutun Uno Cygnaeuksen vahvan panoksen tuloksena ensimmäinen suomenkielinen opettajaseminaari v. 1863. Toinen suomenkielinen seminaari perustettiin v. 1880 Sortavalaan. Seminaarien välillä tehtiin yhteistyötä ja Uno Cygnaeus toimi oppi-isänä Sortavalan seminaarissa opettajana toimineelle Eero Mäkiselle. Mäkinen perusti myös puusepäntehtaan, joka valmisti suomalaisille kouluille pulpetteja ja käsityökaluja sekä urkuharmoneja. Mäkisen tehtaalla työskennellyt Aapeli Halonen muutti Jyväskylään v. 1902 ja perusti pitkään harkitsemansa ”Harmoonitehtaan”. Halosen Harmoonitehtaan suojeltu rakennus sijaitsee Hannikaisenkadun ja Väinönkadun kulmassa.
Keskustelutilaisuus
Näytöksen jälkeen järjestetään keskustelutilaisuus elokuvan teemoista, keskustelun vetävät Taimo Tokkari, Karjalan Liiton liittovaltuuston jäsen ja Keski-Suomen karjalaiset ry:n varapj., Sortavalan Pitäjäseuran pitkäaikainen pj ja sihteeri, sekä Pasi Kettunen, Sortavalan Pitäjäseura ry:n pj.
Tervetuloa mukaan sekä näytökseen että keskusteluun! Liput löydät täältä tai ovelta alkaen klo 13:30, mikäli lippuja riittää!