Ensi viikon tiistaina 14.11. klo 17:00 Kino Aurorassa nähdään yksi kauden kiinnostavimmista dokumenteista ja tekijävierailuista: MONICA IN THE SOUTH SEAS sekä tekijänsä Mika Taanila ja Sami van Ingen!
Maailman ensimmäisenä dokumenttielokuvana pidetyn Nanook, pakkasen poika (1922) tekijäpariskunta, dokumenttielokuvan ja etnografisen elokuvan genren synnyttäjiksi ristityt Robert ja Francis Flaherty viettivät vuodet 1923 ja 1924 Samoan saarilla taltioimassa polynesialaisten ihmisten elämää mykkädokumenttiaan Moana, auringon poika (1926) varten. Mukana kuvausmatkallaan heillä oli kolme pientä tytärtään, mukaanlukien perheen kuopus, tuolloin kolmevuotias Monica.
Kuva: Monica in the South Seas
50 vuotta myöhemmin, 70-luvun puolivälissä, arkeologina ja elokuvantekijä itsekin uransa tehnyt Monica Flaherty palasi Samoan saarten Safunen kylään, mukanaan cinéma vérité-pioneeri Richard Leacock. Yhdessä he ryhtyivät äänittämään Moana-dokumenttiin ääniraitaa, koostuen mm. saarelaisten lauluista, heidän työn äänistään, sekä meren ja saariston lukuisten lintujen äänistä. Tuloksena oli vuonna 1980 julkaistu elokuva Moana With Sound.
Kuva: Monica in the South Seas
Elokuvantekijät Mika Taanila ja Sami van Ingen, jonka isotäti Monica Flaherty oli, tutkivat kattavan arkistomateriaalin kautta tätä äänitysmatkaa uudessa MONICA IN THE SOUTH SEAS -dokumentissaan. Mm. Docpoint-dokumenttielokuvafestivaalin parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi valittu teos nostaa esiin myös autenttisuuden ja alkuperäisyyden kysymyksiä dokumenttielokuvassa: pitkään täysin realistisina pidetyt Nanook ja Moana ovat ajan saatossa paljastuneet lavastettuja kohtauksia ja ideoita sisältäneiksi kuvauksiksi, jotka paikoin välittävät enemmän valkoisen ihmisen eksotisoitua fantasiaa kuvaamistaan henkilöistä kuin suoraa dokumentaatiota.
MONICA IN THE SOUTH SEAS (2023) sekä Mika Taanilan ja Sami van Ingenin tekijävierailu Kino Aurorassa tiistaina 14.11. klo 17:00 alkaen. Tervetuloa mukaan!
Vieraat:
Sami van Ingen ja Mika Taanila lukeutuvat kokeellisen elokuvan tunnetuimpiin ja tunnustetuimpiin kotimaisiin tekijöihin.
MIKA TAANILA
Mm. CPH:DOX -palkitusta Olkiluoto-dokumentista Atomin paluu (2015) ja ilman kameraa pitkälti valokopiointia hyödyntäen tehdystä elokuvateoksesta Mannerlaatta (2016) tunnettu elokuvantekijä ja kuvataiteilija Mika Taanila on palkittu Ars Fennica -kuvataidepalkinnolla vuonna 2015. Taanilan töitä on ollut esillä mm. Venetsian, Shanghain, Berliinin ja Istanbulin nykytaiteen biennaaleilla. Taanila tunnetaan myös muusikkona, mm. kokeellisen rap-artisti Draama-Helmen kanssa yhteislevyn tehneestä Pakasteet-yhtyeestä.
SAMI VAN INGEN
Sami van Ingen on suomalaisen kokeellisen elokuvan pioneereja, jonka 80-luvun loppupuolelta käynnistyvä filmografia kattaa yli 30 lyhytelokuvaa. Löydetyn arkistomateriaalin manipulaatiosta tunnetun tekijän elokuvatyöt ovat laajalti palkittuja ja tunnustettuja – esimerkiksi irlantilaisohjaaja Mark Cousinsin massiivinen tutkielmadokumentti merkittävistä nykyelokuvista Elokuvan tarina – uusi sukupolvi (The Story of Film: A New Generation) käynnistyy van Ingenin Polte -lyhytelokuvan analyysilla.