Invisible Demonsin näytöksessä ohjaajavieraana Rahul Jain!

Näytökset ilmastokriisidokumentista Invisible Demons Kino Aurorassa keskiviikkona 1.12. ja tiistaina 7.12. Ohjaaj Rahul Jain mukana ensimmäisessä näytöksessä, tervetuloa mukaan keskusteluun!

Vaikuttavan kuvakerronnan ja tavallisten asukkaiden kokemusten kautta Rahul Jain kuvaa taloudellisen kasvun ja ilmastonmuutoksen dramaattisia vaikutuksia kotikaupunkinsa Delhin asukkaiden elämään.

Delhissä ilmastokriisin seuraukset eivät ole tulevaisuuden uhkakuvia vaan nykyaikaa: sietämätöntä kuumuutta, tulvia ja keuhkoja tuhoavaa saastetta. Cannesin elokuvajuhlilla ensi-iltansa saanut dokumentti kysyy, onko tavoittelemamme kehitys tosiaan tämän näköistä. Saastuneen megakaupungin tarinat johdattelevat näkemään kriisin vakavuuden kaikkialla maailmassa ja vaatimaan parempaa tulevaisuutta.

Kuva: Invisible Demons – Tuhon merkit (2021)

Ohjaajan sana:

”Tavattuani tuottaja Iikka Vehkalahden Intiassa, aloin tekemään työmatkoja ennen minulle vieraaseen maahan Suomeen. Vapaapäivinä yritin viettää mahdollisimman paljon aikaa eri metsissä ja Lapissa. Pohjoisessa hämmästelin kuinka nuoret lapset tekivät itse nuotion ja nukkuivat lumen keskellä. Heidän rohkaisemanaan en itsekään pelännyt niin paljon eksymistä tai kylmää ja aloin kyseenalaistamaan koko luontokäsitystäni.

Yhdellä matkallani kuvailin saamelaiselle keskustelukumppanilleni Google translatorin kautta kuinka Delhissä luonto tuntui hyvin vieraalta asialta. Kohdatakseen luonnon, tuntui kuin pitäisi lähteä erilliselle rajatulle alueelle, jonka edessä lukee ‘tervetuloa luontoon!’. Selitykseni sai osakseen hieman koomisia katseita ja ystäväni sanoi kuinka hän ajattelee luonnon olevan kaikkialla – me ihmiset olemme myös osa luontoa jolloin sen ulkopuolelle ei voi edes lähteä.

Lajistamme on tullut valitettavasti syöpä, joka tuhoaa planeetan. En puhu oikeastaan homosapiensseista vaan lajimme kapitalismin värittämästä ajattelusta. Tämä ajattelumalli on levittäytynyt kaikkeen toimintaamme eikä kukaan tunnu tietävän miten tätä hulluutta voisi enää lopettaa. Yksi surkeimmista ajatuksista on, että maksamme kovan hinnan vain hyödyttääksemme hyvin pientä joukkoa varakkaita ihmisiä. Näillä ihmisillä on käytössään lähes rajattomat resurssit suojata itsensä ja siksi he eivät ole kiinnostuneita ratkaisemaan ongelmaa.

Invisible Demons on ikään kuin hätähuuto, joka kuvastaa yritystämme erottautua luonnosta ja juuristamme. Intiasta fyysisesti kaukana olevan katsojan toivon ajattelevan, että tämä kriisi ja kulttuuri eivät ole niin kaukana. Jos emme suojele luontoa ja määritä sen välttämättömyyttä, kaikki ympärillämme voi kadota.”

Kuva: Invisible Demons – Tuhon merkit (2021)

INVISIBLE DEMONS – TUHON MERKIT Kino Aurorassa:

♦️ keskiviikkona 1.12. klo 19:00 – ohjaaja Rahul Jain paikalla!

♦️ tiistaina 7.12. klo 21:00

Liput näytöksiin myynnissä nyt täällä.

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen