
Näytökset ja liput
Elokuvan tiedot
Ikäraja: S
Kesto: 1h 8min
Lajityyppi: dokumentti
Valmistumisvuosi: 2012
Ohjaaja: Janne Heinonen
Kieli: Suomi
Tekstitys: Ei tekstitystä
Elokuvan ohjaaja Janne Heinonen paikalla näytöksessä keskustelemassa elokuvasta esityksen jälkeen.
Janne Heinosen draamadokumentti Tämän kosken lapset kuvittaa Saarijärveltä kotoisin olevan Tapperin perheen taiteilijaveljesten ja heidän vanhempiensa vaiheita. Lähtökohtina dokumentin kerronnalle ovat olleet niin Harri Tapperin teokset ja niistä erityisesti Näin syntyvät revontulet (1990) kuin aiemmat Kirsti Beckerin tekemät radio-ohjelmat ja muut Tapperien vaiheisiin liittyneet dokumentit ja muistikuvat. Veljesten vaiheita Saarijärven Leuhunkosken varrella tuodaan esiin niin vanhoin valokuvin, dokumentein, lehtileikkein kuin myös draamadokumentin idean mukaisesti tilanteita näyttelijöiden avulla rekonstruoiden.
Saarijärven luonnon merkitys on ollut keskeinen taustavoima poikien monipuoliselle taiteelliselle luomiselle. Markosta ja Harrista tuli kirjailijoita, Kain Tapperista maamme eturivin kuvanveistäjä, joka haki aiheensa suoraan luonnosta ja Yrjöstä eri teattereissa kunnostautunut lavastaja.
Heidän kaikkien vaiheita kerrataan Heinosen teoksessa, jossa pääasiallisena kertojana toimii Harri Tapper. Hänen tarkkaavaisten huomioidensa myötä elokuvan kerronnallinen pääpaino menee muistojen, vanhojen esineiden ja pienien tuokiokuvien hallintaan. Kerronta lataa niitä eteemme runsaasti. Nykyaikaan siirrytään vaivattomasti Harri Tapperin jouhevan kerronnan myötä.
Myös perheen äiti Aino ja urheilullinen isä Vihtori nostetaan vahvasti esiin. Aino teki puuveistoksia ja hänestä on olemassa aitoja dokumenttipätkiä, joista näkyy äidin luja tahto ja halu tehdä asioita perheen eteen. Kuuluisa ”koskisota” tuo esiin dramatiikkaa, kun perhe 1960-luvulla taisteli maisema-arvojen ja luonnon puolesta koskiyhtiön rakentamaa voimalahanketta vastaan. Markon elämällinen tragiikka tuodaan myös ilmi.
Haastatteluissa Saarijärven kulttuurivaikuttajat Ilta Ikkala ja Kari Kotilainen valottavat perheen menneisyyttä ja veljesten taustoja. Niiden myötä selviää Saarijärvelle aikoinaan perustetun kirjallisuuskerhon olennainen vaikutus Markon kirjailijauralle.
Heinosen teoksen rytmi on juuri sopivan rauhallinen ja miellyttävä, jotta asiat nousevat esiin luonnollisella painolla. Luontokuvia on runsaasti ja miljöön viehätys yhdistää tätä sukupolvien kiertokulkua. Aikakaudet tuodaan lähelle hienovaraisen suurpiirteisesti ja veljesten kulttuurimerkitys nähdään kaiken keskiössä.
Tämän kosken lapset on aistivoimainen ja tunteikas teos, joka kantaa mukanaan elämän tärkeitä pieniä hetkiä ja kansallisen kulttuurin tärkeyteen liittyviä vertauskuvallisia tasoja. Se on Heinosen ja muiden tekijöiden laaja voimanponnistus ja hyvä osoitus elävän paikallishistorian tallentamisen tärkeydestä.
Teksti: Jarmo Valkola (Keskisuomalainen)
***
Kino Hopea on erityisesti varttuneemmalle väelle suunnattu ilmaisten päivänäytösten sarja. Sarjassa esitetään laadukkaita uutuuselokuvia, sykähdyttäviä klassikoita ja ajankohtaisia dokumentteja.
Näytökset järjestetään Kino Aurorassa pääsääntöisesti kerran kuukaudessa perjantaisin klo 13.00. Syksyn 2023 näytöspäivämäärät ovat 22.9., 20.10., 17.11. ja 15.12.
Näytöksiin on vapaa pääsy, mutta paikka tulee varata etukäteen Kino Auroran nettisivuilta.
Elokuvanimike julkaistaan ja paikanvaraus avautuu aina kuukautta ennen kutakin näytöstä. Peruutuspaikkoja loppuun varattuihin näytöksiin kannattaa tarkastella nettisivuilta vielä edeltävällä viikolla. Jätämme teatterin ovelle 5 paikkaa täytettäväksi saapumisjärjestyksessä. Nämä paikat ovat ensisijaisesti niille, joilla ei ole mahdollisuutta varata paikkaansa internetin kautta.
Elokuvasaliin on avustetusti esteetön pääsy. Mikäli tarvitset kulkemiseen invahissiä, pyydämme ilmoittamaan tarpeesta etukäteen Kino Auroraan, yhteystiedot sivun alalaidassa.
Järjestäjinä toimivat yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut ja Keski-Suomen elokuvakeskus.