Tiistaina 12.11. tekijävieraana Annelin aika -ohjaaja Saara Cantell

VIERAITA MARRASKUUSSA: ti 12.11. klo 17:00 – Annelin aika, tekijävieraana Saara Cantell!

Näyttelijälegenda Anneli Saulin (1932 – 2022) työ- ja yksityisrintamalla värikästä ja vaiherikasta elämää luotaavan uutuusdokumentin ohjaaja Saara Cantell osallistuu näytöksen jälkeen keskusteluun.

Saara Cantell (s. 1968) on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija. Pitkän uransa aikana Cantell on ohjannut kansainvälisesti ja kotimaisesti palkittuja elokuvia, joihin lukeutuvat muun muassa UNNA JA NUUK (2006), TULEN MORSIAN (2016) ja SISARUKSET (2023).

Cantell sai myös yhdessä kuvaaja Marita Hällforsin kanssa Elokuvataiteen valtionpalkinnon elokuvastaan KOHTAAMISIA vuonna 2010. Elokuvaa tehdessä Cantell ystävystyi pääosaa näytelleen Saulin kanssa:

”Anneli Saulin elämässä yllätykset ja hätkähdyttävät käänteet seurasivat toisiaan niin, ettei kukaan uskoisi sitä, jos siitä tekisi näytelmäelokuvan.”

Anneli Sauli teki läpimurtonsa vuonna 1953 Toivo Särkän elokuvassa Hilja – maitotyttö, josta sai tahtomattaan läpi uran seuranneen seksisymbolistatuksen. Sauli on kuvaillut esittämiensä naisten usein olleen miesten vallankäytön kohteita. Puoliksi romanina hän kohtasi myös siviilielämässään rasismia ja syrjintää. Sauli oli poliittisesti aktiivinen vasemmistolainen, ja toimi mm. nais- ja romaniliikkeissä sekä Suomen kommunistisen puolueen jäsenenä. Sauli teki neljän vuoden ajan elokuvia Saksassa nimellä Ann Savo, jonka jälkeen hän näytteli Joensuun kaupunginteatterissa vuosina 1971–1996. Yhteensä Sauli näytteli seitsemällä vuosikymmenellä, noin neljässäkymmenessä elokuvassa, sekä mm. televisiosarjoissa Hovimäki ja Käenpesä. Hänet palkittiin vuonna 2010 taiteen valtionpalkinnolla ja elämäntyöstään Betoni-Jussilla vuonna 2013.

ANNELIN AIKA punoo yhteen Suomi-elokuvan kulta-ajan nostalgia, Saulin Saksan ajan elokuvat, kulloisenkin ajankuvan sekä keskustelut ystävien kesken. Elokuvan runsas arkistomateriaali ja haastattelut muodostavat kiehtovan henkilökuvan rohkeasta edelläkävijästä, joka eli omannäköistään elämää.

Haastattelija keskustelussa toimii Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori, filosofi, kirjailija ja feministisen ajattelun ja naisfilosofien historiaa tutkinut Martina Reuter.

Martina Reuter (kuva: Kimmo Jylhämö)

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen