Onnea! Ohjaaja Markku Lehmuskallio 85 vuotta.

Suomalaisen elokuvan voimamies Markku Lehmuskallio 85 vuotta!

Kuva: Wikipedia, Markku Lehmuskallio

Elokuvaohjaaja Markku Lehmuskallio täyttää 31.12.2023 85 vuotta. Raumalla syntynyt Markku Lehmuskallio on suomalaisen elokuvan jätti. Hän on ohjannut, tuottanut, kuvannut, käsikirjoittanut, leikannut, äänittänyt lukuisia merkkiteoksia. Hänen filmografiassaan on yli 30 elokuvaa.

Elokuvaamisen Lehmuskallio aloitti  jo 1960-luvun puolivälissä oman metsänhoitajatyönsä ohessa. Ensimmäisen ammattimaisen lyhytelokuvansa hän ohjasi vuonna 1974 ja työ jatkuu edelleen. Elokuvaura on kestänyt siis lähes 60 vuotta. Hänen elokuvansa käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta monin eri tavoin ja useissa eri maailmankolkissa. Hänen elokuviaan on esitetty joka puolella maailmaa festivaaleilla, televisiossa, erikoisnäytöksissä ym. Markku Lehmuskallio on yksi niistä suomalaisista elokuvantekijöistä, joka todella tunnetaan ja jota arvostetaan maailmalla. 

Sakari Toiviainen kirjoittaa Lehmuskalliota käsittelevässä kirjassaan Kadonnutta paratiisia etsimässä: ”Suomalaisten elokuvantekijöiden joukossa Lehmuskallio on ainutlaatuinen: Hän kulkee omaa tietään valtavirtojen ulkopuolella, toteuttaa persoonallista näkemystään ja on kansainvälisesti arvostettu elokuvataiteilija. Kysymys on Ihmisen ja luonnon välisen tasapainon menetyksestä, pienten ihmisten ja pienten kansojen perinteiden, kielen ja elinkeinojen murenemisesta valtakulttuurin ja globaalin markkinatalouden puristuksessa. Hänen tuotantonsa on jo vuosikymmeniä osoittanut mihin suuntaan maailma on menossa ja elokuvat ovat  tässä ilmastonmuutoksen ja etnisten ristiriitojen maailmassa yhä ajankohtaisempia”

Syntymäpäivän kunniaksi Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti KAVI esittää laajan Lehmuskallion elokuvien retrospektiivin, joka kestää helmikuun loppuun asti. Lisäksi Pirkanmaan Elokukuvakeskus – PEK levittää Lehmuskallion elokuvia upouusina digitoituina kopioina kautta maan. Esitysten yhteydessä on alustuksia ja keskusteluja, monissa juhlakalu itse mukana. Cinema Orionissa tullaan paljastamaan alkuvuodesta Markku Lehmuskallion ja Anastasi Lapsuin kunniatuolit.

Samalla kun haluamme onnitella Lehmuskalliota, haluemme muistuttaa suomalaisen elokuvan moni-ilmeisyydestä, omaperäisyydestä ja menestyksestä. Kotimaisen elokuvan monipuolisuus on kulttuurimme suurimpia voimavaroja. Elokuvien aiheet ja kerrontatavat fiktio- dokumentti – ja lyhytelokuvissa vahvistavat identiteettiämme ja suhdettamme ympäröivään maailmaan ja luontoon. Juhlistakaamme tätä suurenmoista asiaa yhden kotimaisen elokuvantekijän merkkipäivän välityksellä. Kotimainen elokuva tarvitsee esikuvia ja mahdollisimman laajaa tukea pystyäkseen laadukkaaseen tuotantoon ja levitykseen sekä saavuttaakseen myös kansainvälistä menestystä. Suomalaisia elokuviahan ei tehdä missään muualla maailmassa.

Me allekirjoittaneet haluamme onnitella Markku Lehmuskalliota hänen merkkipäivänään ja toivotamme samalla kotimaiselle elokuvalle menestystä ja hyvää jatkoa tulevina vuosina!

Suomen elokuvasäätiö – SES
Lasse Saarinen, toimitusjohtaja

Suomen Yleisradio – Yle
Yle draaman elokuvatiimi, Elina Pohjola
Kansallinen audiovisuaalinen insituutti – KAVI

Riitta Vanhatalo, johtaja 
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus – AVEK
Ulla Simonen, johtaja

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura – SKS
Tuomas M. S. Lehtonen, pääsihteeri

MA Castrénin seura ry.
Maari Kallberg, puheenjohataja
Marja Lappalainen, toiminnanjohtaja


Dokumenttikilta ry.
Sanna Kultanen, toiminnanjohtaja

DocPoint, Helsingin dokumenttielokuvafestivaali
Johanna Råman, toiminnanjohtaja

Suomen Elokuvaajien Yhdistys F.S.C. r.y.
Matti Eerikäinen, puheenjohtaja

Pirkanmaan elokuvakeskus ry.
Juha Elomäki, levitysvastaava


Liina Härkönen, puheenjohtaja
Jukka-Pekka Laakso, toiminnanjohtaja

Elävän kuvan yhdistys ELKE ry.
Jouko Aaltonen, puheenjohtaja

Oulun Elokuvakeskus ry.
Ilpo Koskela, puheenjohtaja
Sauli Pesonen, toiminnanjohtaja

Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry.
Ulla Koskinen-Laine, puheenjohtaja
Markus Lehtinen, elokuvasihteeri
Leena Niemimäki, elokuvasihteeri

Finlandssvenskt filmcentrum ry.
Mikaela Westerlund, toiminnanjohtaja

Varsinais-Suomen elokuvakeskus ry.
Roni Grén, puheenjohtaja

Suomalaisen elokuvan festivaali
Juri Nummelin, festivaalijohtaja

Keski-Suomen elokuvakeskus ry.
Kaisu Tapaninen, toiminnanjohtaja

Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys
Jarkko Kuittinen, elokuvasihteeri

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ry
Yki Räikkälä

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen