Kuukauden pohjoismaisen elokuvan sarja alkaa 26.9.

Kuukauden pohjoismainen elokuva palaa Kino Auroraan! Tällä kaudella näet pohjoismaisen art housen kiinnostavimman nelikon vain 20€ hinnalla, kun hankit sarjan oman kausikortin Kino Auroran lipunmyynnistä! Liput näytöksiin yksittäin 10€/kpl.

ti 26.9. – KESYTTÄMÄTÖN (2023, 134min.)

Maren on nuori tanskalaisnainen, joka nauttii itsestään, itsenäisyydestään ja kiehuvasta yöelämästä Kööpenhaminan jazz-klubeilla. Sotien välisessä 30-luvun Tanskassa tämä on kuitenkin liikaa järjestäytyneelle yhteiskunnalle – Maren lähetetään paranemaan huonokäytöksisyydestään Sprogøn saarelle, henkisesti heikoille ja sopeutumattomille naisille tarkoitettuun laitokseen, jossa rotuhygienia, pakkosterilisaatio ja vallankäyttö on puettu auttamisen kaapuun.

Göteborgin elokuvajuhlilla parhaan pohjoismaisen elokuvan palkinnon ansainnut Kesyttämätön käsittelee Pohjoismaiden synkkää historiaa naisten laitoksellisessa alistamisessa, sekä ihmishenkeä, joka ei suostu taipumaan kontrollin alla.

Kesyttämätön (2023)

ti 24.10. – HISTORJÁ – STYGN FÖR SÁPMI (2022, 88min.)

Saamelaistaiteilijoiden muodostaman Mázejoavku-kollektiiviin jäsen ja poronhoitaja Britta Margareta Marakatt-Labba on perheineen taistellut köyhyyttä, uskonnollista sortoa ja Ruotsin valtion saamelaisiin kohdistamaa mielivaltaa vastaan läpi ikänsä. Nyt Marakatt-Labban mukaan Saamenmaan asukkailla on kuitenkin vastassaan suurin olemassaoloonsa ja kulttuuriinsa kohdistuva eksistentiaalinen uhka: arktista tundraa tuhoava, kiihtyvä ilmastokriisi.

Visuaalisesti pysäyttävä dokumenttielokuva edusti Saamenmaata ja Ruotsia vuoden 2022 Venetsian biennaalissa.

Historjá – Stygn för Sápmi (2022)

ti 21.11. – COPENHAGEN DOES NOT EXIST (2023, 98min.)

Pohjoismaisen palkituimpiin lukeutuvan käsikirjoittaja Eskil Vogtin (mm. Louder Than Bombs, The Worst Person in the World) uusin kirjoitustyö on psykologinen trilleri, jossa jäljettömiin kadonneen nuoren Idan isä ja veli sulkeutuvat tämän poikaystävän Sanderin kanssa yksityisasuntoon intenssiivistä kuulustelua varten. Istunnosta muodostuu osittaista psykoterapiaa, osittainen tunnustus sekä unenomaisten ja aavemaisten muistojen palapeli.

Tyylikkäässä ja vetsenterävässä trillerissä nähdään joukko pohjoismaisen elokuvan näyttelijäkärkeä, mukaanlukien mm. Ruben Östlundin Triangle of Sadness-farssin paskanmyyjämiljardöörinä tutuksi tullut Zlatko Burić kuulustelua johtavana isänä.

Copenhagen Does Not Exist (2023)

ti 12.12. CLARA SOLA (2022, 106min.)

Clara on syrjäisessä costaricalaisessa kylässä elävä, synnynnäisestä selkäviasta kärsivä nainen, jolla on intiimi vuorovaikutussuhde ympäröivään luontoon ja lapsenomainen mieli. Claran äiti näkee nämä poikkeavuudet Neitsyt Marian siunauksena ja pakottaa Claran elämään tukahdutettua elämää parantavana puhtauden symbolina, mutta Claran itsenäisyyttä ja seksuaalisuutta ei voida loputtomiin hallita uskonnollisella fanaattisuudella.

Mystiikkaa ja maagista realismia huokuva voimakas kasvutarina oli ilmestyessään mm. viiden Ruotsin Guldbagge-palkinnon voittaja, mukaanlukien paras elokuva, ohjaus ja käsikirjoitus.

Clara Sola (2022)

Kaikki tämä vain 20€ Kino Auroran lipunmyynnistä ostettavalla Kuukauden pohjoismainen elokuva-sarjakortilla! Yksittäiset elokuvakokemukset 10€.

Sarjakortit myynnissä vain Kino Auroran lipunmyynnissä, yksittäiset liput löydät täältä tai ovelta aina 30 minuuttia ennen elokuvan alkua!

Sarjaa järjestää yhteistyössä Kino Auroran kanssa Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt sekä Ruotsin Suurlähetystö.

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen