Kevät Pariisissa -elokuvasarja värittää Kino Auroran toukokuuta!

Kino Auroran KEVÄT PARIISISSA -sarja tuo valkokankaalle valojen kaupungista ja sen ihmiskohtaloista kertovia uutuus- ja klassikkoelokuvia läpi toukokuun! Sarjassa nähdään niin ensi-iltoja, valkokangasharvinaisuuksia, dokumenttia kuin Ranskan uuden aallon timanttiakin, kaikissa taustakankaana (tai yhtenä pääosanäyttelijöistä) ikoninen & iätön rakkauden kaupunki.

Sarjan näytöksistä kolme, Paris 1900-dokumentti (1947), Honoré de Balzac-filmatisointi Lost Illusions (2021) ja Paris Belongs to Us (1961) järjestetään yhteistyössä Ranskan Instituutin kanssa. Näissä elokuvissa tekstitys on englanti, muissa suomi.

Sarjan elokuvat:

VORTEX (Gaspar Noé, 2023)

Kultti- ja taide-elokuvistaan (mm. Enter the Void, Climax) tunnettu argentiinalaisohjaaja käsittelee uudessa työssään herkästi ja kauniisti vanhenemista & sen vaikutusta muistiin ja mieleen. Oman aivoverenvuotonsa ja äitinsä dementian pintaan nostamia tunteita kanavoivassa humaanissa draamassa pariisilaisen pariskunnan elämä muuttuu vaimon mielen ja muistin alettua säröillä. Pääosissa nähdään ranskalaiselokuvan veteraani Françoise Lebrun & paremmin käsikirjoittajana ja ohjaajana tunnettu italialainen Dario Argento (mm. Suspiria, 1977).

PARIS 1900 (Nicole Védrès, 1947)

Pariisilaiselämää 1900-luvun alkukymmenillä esittelevä klassikkodokumentti ammentaa otteita yli seitsemästäsadasta aikalaisfilmistä, aloittaen tarinansa Pariisin maailmanäyttelystä ja Eiffel-tornin valmistumisesta, avaten matkalla mestarillisella leikkauksella kaupungin kulttuurillisia, teknologisia ja sosiaalisia muutoksia.

KAUNIS AAMU (Mia Hansen-Løve, 2023)

Cannes-palkitussa draamassa Sandran (mm. Wes Andersonin, Quentin Tarantinon ja Yorgos Lanthimoksen elokuvista tunnettu ilmiömäinen Léa Seydoux) elämässä alku ja loppu kulkevat kipeänkauniisti yhdessä, kun tälle läheinen muistisairas isä joutuu hoitokotiin & samanaikaisesti elämään astuu uusi rakkaus, lapsuudenystävä Clément.

LOST ILLUSIONS (Xavier Giannoli, 2021)

Honoré de Balzacin Kadonneet illuusiot -kirjasarjan osiin 1 & 2 pohjautuva epookkiteos nuoren Lucien-nimisen runoilijan elämästä 1800-luvun Pariisissa voitti ilmestymisvuonnaan 7 Ranskan César-elokuvapalkintoa. Vuoden tulokkaana kilpasarjassa palkitun pääosanäyttelijä Vincent Lacosten ohella kiitosta on kerännyt ohjaajanakin tunnetun Xavier Dolanin (mm. Mommy) suoritus filmatisoinnin Raoul Nathanina.

PARIS BELONGS TO US (Jacques Rivette, 1961)

Ranskan uuden aallon voimakkaan kokeellisiin tekijöihin lukeutuneen Jacques Rivetten ensimmäinen pitkä ohjaus oli mysteeridraama yliopisto-opiskelijoiden eksistentiaalisen ahdistuksen täyttämästä elämästä kesäisessä Pariisissa. Ajankuvalle ja tyylille uskollisesti mukana cameo-roolit mm. Rivetteltä itseltään sekä uuden aallon ohjaajasuuruuksilta Jean-Luc Godard, Claude Chabrol ja Jacques Demy!

MUISTAN SINUT, PARIISI (Alice Winocour, 2023)

Mian (Virginie Efira) elämä on ollut pysähdyksissä kuukausien ajan, aina bistrossa tapahtuneesta terrori-iskusta saakka. Turta ja sulkeutunut Mia ei kykene muistamaan illan tapahtumia, eikä pysty jatkamaan elämäänsä tai ihmissuhteitaan. Ilta toisensa jälkeen Mia palaa bistroon, muistaakseen ja käsitelläkseen illan tapahtumat. Samalla elämään astuu muita iskun uhreja, joiden kanssa hiljalleen syntyvä yhteys antaa toivoa elämän jatkumisesta. Surua, pelkoa, traumaa sekä kasvua ja paranemista käsittelevän elokuvan ohjaaja Alice Winocour tunnetaan ohjaustöidensä ohella mm. elokuvasensaatio Mustangin (2015) käsikirjoittajana.

PIENI KIRJAKAUPPA PARIISISSA (Sergio Castellitto, 2021)

Un dragon en forme de nuage

Pariisilaisen kirjakaupanomistajan Vincenzon (elokuvan ohjaaja Castellitto) elämässä on vain työ ja suhde muutaman vuoden takaisen onnettomuuden sulkemaan tyttäreen, kunnes alakuloisen miehen maailman sytyttää jälleen väreihin elämänjanoinen uusi tuttavuus Yolande (Bérénice Bejo). Kuin syötävää karkkia Pariisia taustanaan käyttävä hurmaava elokuva pohjautuu Castelliton ystävän ja eurooppalaisen elokuvan suurtekijän Ettore Scolan (mm. Mehän rakastimme toisimme niin paljon) viimeiseen käsikirjoitukseen.

Sarjan näytösajat löydät osoitteesta kinoaurora.fi/kevat-pariisissa

On se voit au cinéma! 🌸

Myöskin Ravintola Villa Rana innostui Keväisestä Pariisi -teemasta niin, että luvassa on tietenkin macaronseja ja croissanteja pitkin toukokuuta, varmasti muitakin klassisia ranskalaisia leivonnaisia näemme silloin tällöin piipahtelevan valikoimassa. Lisäksi kaikkina sellaisina päivinä, jolloin on Kevät Pariisissa -näytössarjan elokuvia, lounaat ovat tietenkin ranskalaisen keittiön klassikoita!

Keskiviikkona 10.5. Ranskalaista sipulikeittoa ja vegejuustoleipäsiä

Torstaina 11.5. Kukkoa viinissä ja paahdettua perunaa

Tiistaina 16.5. Bouillabaissea ja aiolia

Torstaina 18.5. ei lounasta, ravintola avoinna klo 13.00-19.30. Leipuri on päättänyt kuitenkin tehdä quiche lorraine -piirakkaa tarjolle pahimman suolapalan nälkään, osan myös vegaanisena!

Keskiviikkona 24.5. Ratatouillea vegebratwurstilla ja dijon-hapankaalilla

Tervetuloa!

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen