Taidetestaajat suuntaavat elokuviin Kino Auroraan!

Hupparit, eväsreput ja parveilevat teinilaumat valtaavat jälleen keskisuomalaiset taidelaitokset, kun kahdeksasluokkalaiset taidetestaajat saapuvat Taidetestaajat-vierailuille.

Keski-Suomen taidetestauskausi käynnistyi elokuussa Villa Ranassa, Kino Auroran Kasvot, kylät -dokumenttielokuvan esityksillä. Elokuvaesityksen jälkeen kahdeksasluokkalaisten kanssa keskustelemassa ovat taiteilijat Anna Ruth ja Hans-Peter Schütt. Kaikkiaan noin 1200 keskisuomalaista taidetestaajaa pääsee katsomaan dokumenttielokuvaa Kino Aurorassa syyslukukauden aikana, aina lokakuun puoleen väliin saakka.

Taidetestaajat-ohjelma on elintärkeä nuorten kulttuuristen oikeuksien tasa-arvoisen toteutumisen kannalta. CERADA-tutkimuskeskuksen toteuttaman kyselyn (2019) mukaan ilman Taidetestaajia vain noin 5 % kouluista pystyisi toteuttamaan vastaavia vierailuja. 

Mikä Taidetestaajat?

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka vie joka vuosi Suomen kaikki kahdeksasluokkalaiset opettajineen – yhteensä noin 68 000 henkeä – vierailulle yhteen tai kahteen korkealaatuiseen taidekohteeseen ympäri Suomen. Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide sekä kehittää suomalaisen taidekentän osaamista nuorille suunnattujen sisältöjen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Toimintaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden sekä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö. Taidetestaajat-toimintaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Taidetestaajien verkkosivut löydät klikkaamalla tästä.

Taidetestaajat Kino Aurorassa:
Näöntarkastus – elokuvia ja keskustelua taiteesta ympäristössä

Elokuvanäytöksessä katsotaan yhdessä elokuva Kasvot, kylät (Visages, villages | Ranska 2017 | ohjaaja Agnès Varda ja JR | kesto 1h 29min | S | tekstitetty suomeksi)

Elokuvassa kolmekymppinen katutaiteilija JR ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja Agnès Varda (1928 – 2019) lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hurmaavan dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua.

Tarkastelun keskiöön nostetaan ympäristötaiteen monipuolisuus ja minkälaisia keinoja on olla vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa? Mitä taide voi olla ja mistä se löytyy?

Elokuvien, tehtävien ja puheenvuorojen kautta tarkastellaan taiteen tekijöiden työtä: millaisissa olosuhteissa taide syntyy?, millaista vapautta ja vastuuta tekemiseen liittyy?, miten ympäristö voi määritellä taiteen tekemistä?, millaisiin asioihin taiteen kautta halutaan vaikuttaa vai halutaanko?, mitkä asiat kannustavat tekijöitä jatkamaan?, millainen yhteisö taiteen tekemisen ympärillä toimii?, tehdäänkö taidetta yksin? ja vaikuttaako yhteisö tai yhteiskunta tekemiseen?

Kuva: Kasvot, kylät

Näihin kysymyksiin pureudutaan elokuvasisällössä katutaiteen ja ympäristötaiteen kautta. Elokuva Kasvot, kylät kuvaa taiteilijoiden työskentelyä julkisessa tilassa ja avaa edellä mainittuja näkökulmia ja kysymyksiä taiteen tekemiseen, julkiseen tilaan ja ympäristöön liittyen.

Taiteilijavieraina näytöksen jälkeen elokuvasta keskustelemassa: Anna Ruth, kanadalaislähtöinen kuvataiteilija ja taideorganisaattori, joka on asunut ja työskennellyt Jyväskylässä viimeiset kaksikymmentä vuotta ja Hans-Peter Schütt, joka on tehnyt katutaidetta vuodesta 2000 tarrojen, sabloonamaalausten, liisteröintien sekä erilaisten liimattavien teosten muodossa. Nykyään syntyy myös ympäristöteoksia luonnonmateriaaleista ja kierrätystavarasta.

Kuva: Hanna Brotkin

Taidetestaajat näytökseen liittyy yhteisötaideteoksen kokoaminen Kulttuuritalo Villa Ranan tiloihin. Teos koostuu Taidetestaajat -näytöksessä vierailleiden oppilaiden valokuvista, joissa on kuvattuna yksi silmä. Kuvia käsitellään tarpeen mukaan ja niistä koostetaan kaikkien taidetestaajien yhteisteos Villa Ranan ympäristöön. Jokaisen ryhmän kuvat lisätään teokseen ryhmän vierailun yhteydessä.

Teos on esillä yleisölle Villa Ranassa, talon aukioloaikoina lokakuun loppuun saakka. Aihevalintana kuva silmästä liittyy “yksisilmäisen” kameran välityksellä elokuvan tekemiseen ja myöhemmin sen katsomiseen sekä yleisesti ihmiseen, hänen yksilöllisyyteensä sekä tietoisuuteensa.

Lisätietoa

Hanna Brotkin
Koordinaattori

Taidetestaajat
puh. 050 325 2904
hanna.brotkin(at)taidetestaajat.fi

Kino Auroran Taidetestaajat-esityksestä lisätietoja antaa
Kaisu Tapaninen
Toiminnanjohtaja

Keski-Suomen elokuvakeskus ry
puh. 044 550 2582
kaisu.tapaninen(at)ksek.fi

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen