Ilokiven KAVI-aluesarjan filminäytökset saavat jatkoa syyskuussa!

35 millisten filmikopioiden KAVI-esityssarjassa Ilokivi Venuella tänä syksynä nähdään:

Ma 19.9. Emile De Antonio: SIAN VUOSI/IN THE YEAR OF THE PIG (Yhdysvallat 1968 • K12 • 104 min)

Vietnamin sodan raakuus ja toivottomuus sekä päättäjien valheet Yhdysvaltojen armeijan osallisuudesta konfliktiin alkoivat raottua kansalle samaan aikaan kun dokumentaristi Emile De Antonio julkaisi sodan brutaaliutta ja juurisyitä tarkastelevan dokumenttielokuvansa SIAN VUOSI. Reaaliajassa sodan keskellä julkaistu teos nousi yhdeksi kiitellyimmistä, kiistellyimmistä ja vastustusta herättäneimmistä sotakuvauksista. ”Vain Jumala on objektiivinen, ja hän ei tee elokuvia.”, totesi De Antonio elokuvan synnyttämästä kohusta.

Kuva: Sian vuosi (1968)

Ma 3.10. Ted Berman & Richard Rich: HIIDENPATA/THE BLACK CAULDRON (Yhdysvallat 1985  • K7 • 77 min)

Ensimmäinen Parental Guidance (PG) -merkinnän saanut Disney-tuotanto, Lloyd Alexanderin fantasiakirjasarjasta ammentanut HIIDENPATA oli totutumpaa synkempi seikkailu koko perheen viihdeimperiumilta & floppasi lippuluukulla. Elokuva on kuitenkin kerännyt vuosikymmenten aikana vankan kulttisuosion juuri aikuismaisemman ja rajumman tyylinsä, samoin kuin jylhän soundtrackinsa ja legendaaristen ääninäyttelijäsuoritusten ansiosta (mm. John Huston elokuvan kertojana & John Hurt demonisena Hornansarvena).

Kuva: Hiidenpata (1985)

Ma 17.10. Akira Kurosawa: KAGEMUSHA – VARJOKENRAALI (Japani 1980 •  K12 • 159 min)

Cannesin Kultaisen Palmun voittanut, Francis Ford Coppolan & George Lucasin rahoittama eeppinen vallan ja sodan kuvaelma keisarin sijaisnäyttelijäksi palkattavasta varkaasta feodaali-ajan Japanissa on Kurosawan maalauksellisin suurelokuva.

Kuva: Kagemusha – Varjokenraali (1980)

Ma 31.10. Peter Jackson: AIVOKUOLLUT/BRAINDEAD (Uusi-Seelanti 1992 • K18 • 104 min)

Jacksonin shokeeraavien roskaelokuvien BAD TASTE ja MEET THE FEEBLES jälkeen syntynyt gonzo-gore-sekoilu AIVOKUOLLUT on kenties elokuvahistorian verisin splatter, jossa eläintarhaan vangittu sumatralainen rotta-apina vapauttaa Wellingtonin kaupunkiin zombie-ruton. Mukana mm. zombie-yhdynnän seurauksena syntynyt zombie-vauva! Tästä ei elokuva enää aivottomammaksi mene.

Kuva: Aivokuollut (1992)

Ma 14.11. Jim Henson, Frank Oz: TUMMA KRISTALLI/THE DARK CRYSTAL (Yhdysvallat 1982 • K7 • 92 min)

Muppetien luojana ja Sesame Streetin keskeisenä tekijänä tunnettu Jim Henson ohjasi vuonna 1982 Muppet-kollegansa (ja mm. alkuperäisen Yodan näyttelijän) Frank Ozin kanssa lapsille markkinoidun fantasiaseikkailun TUMMA KRISTALLI, jonka sisältö oli kuitenkin Hensonin ja Ozin aikaisempiin töihin verrattuna vakavampi ja synkeämpi. Kokonaan animatroonisilla nukeilla toteutettu elokuva oli visuaalisesti ja teknisesti uraauurtava & sen jatkuva kulttisuosio poiki vuonna 2019 Netflixin tuottaman esiosa-sarjan The Dark Crystal: Age of Resistance.

Kuva: Tumma kristalli (1982)

Ma 28.11. Volker Schlöndorff: PELTIRUMPU (Länsi-Saksa 1979 • K16 • 146 min)

Ilmestyessään Cannesin pääpalkinnon Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan kanssa jakanut & parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin ansainnut PELTIRUMPU on maagisen realismin & poliittisen elokuvan pysäyttävä yhdistelmä, jossa 3-vuotias saksalaispoika Oskar päättää olla kasvamatta aikuiseksi ja lakkaa vanhenemasta, samalla kun hänen ympäristönsä suistuu natsismin nousun myötä kaaokseen.

Kuva: Peltirumpu (1979)

Ma 12.12. Baz Luhrmann: WILLIAM SHAKESPEAREN ROMEO JA JULIA (Yhdysvallat 1996 • K12 • 120 min)

Nykyajan auteur-ohjaajana pidetyn Baz Luhrmannin (mm. Moulin Rouge!) modernisointi klassisesta rakkaustarinasta on ohjaajalle tyypillisesti värikäs, mielikuvituksellinen ja överi. 90-luvun globaalin nuorisokulttuurin kasvot Leonardo DiCaprio ja Claire Danes rakastuvat toisiinsa ekstaasin, luotien ja actionin paukkeessa, ysärin Kuka-kukin-on-näyttelijäjoukon revitellessä sivurooleissaan.

Kuva: William Shakespearen Romea ja Julia (1996)

KAVI-aluesarjaa Jyväskylässä tuottaa yhteistyössä JYY – Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, Ilokivi Venue, Keski-Suomen elokuvakeskus sekä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Kaikki sarjan elokuvat esitetään Ilokivi Venuella (Keskussairaalantie 2) 35 milliseltä filmiltä. Liput kaikkiin näytöksiin 6€/kpl, myynnissä ainoastaan Ilokiven ovella. Sarjan elokuvat alkavat klo 18:00, lipunmyynti käynnistyy aina puoli tuntia ennen elokuvan alkua.

Nähdään klassikoiden parissa!

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen