LAIKKU -festivaalin tekijävieraana Ismo Virtanen Turilas ja Jäärä -animaatioiden takaa!

Animaatioelokuvaohjaaja, muusikko ja taiteen maisteri Ismo Virtanen vierailee LAIKKU -lastenelokuvafestivaalilla maanantaina 18.10. klo 14:30 & keskiviikkona 20.10. klo 12:00.

Maanantaina 18.10. Turilas ja Jäärä -elokuvia sisältävän Eläimellistä menoa -elokuvakonsertin jälkeen (konsertti alkaen klo 14:30) Ismo kertoo animaation tekemisestä ja vastailee yleisön kysymyksiin!

Keskiviikkona 20.10. klo 12:00 alkaen osana Pulpettikino -näytöstä nähdään Mariko Härkösen ja Ismo Virtasen ohjaama Kosminen kulkuri (2010), jonka jälkeen Ismo jälleen avaa animaation saloja ja vastailee kysymyksiin.

Lisäksi Turilas ja Jäärä & Kosminen kulkuri -elokuvista ja niiden tekemisestä on koottu valokuvanäyttely Kino Auroran aulaan koko festivaaliviikoksi. Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Kuva: Ismo Virtanen

Useampia sukupolvikokemuksia animaatioillaan luoneen Ismon lastenelokuvat ovat saaneet levitystä ympäri Euroopan ja keränneet festivaalipalkintoja ympäri maailman. Taiteilija itse kertoo vaikuttavasta urastaan ja nykyisistä töistään näin:

”Olen piirtänyt pienestä pitäen ja keksinyt absurdeja tarinoita, ollut kiinnostunut illuusioiden luomisesta ja elokuvan trikeistä. Niihin liittyen olen tehnyt erilaisia animaatioita ja musiikkivideoita.

Ensimmäinen ammattiasenteella tekemäni animaatioelokuva oli Jääkarhu soitti kerran Afrikkaan (Bear it and Grin, 1997). Se perustuu tekemääni samannimiseen lastenlauluun. Jääkarhu soitti kerran Afrikkaan -animaatio voitti Tampereen elokuvajuhlilla Kotimaisen kilpailun erikoispalkinnon sekä festivaalin filmiprojektorien käyttäjien oman tunnustuspalkinnon eli Napinpainajat-palkinnon. Englanninkielinen versio Bear it and Grin voitti Ranskassa Rennes:n lastenelokuvafestivaaleilla Èlephant d`or -pääpalkinnon vuonna 1998.

Jääkarhun menestyksen myötä pääsin käsikirjoittamaan ja ohjaamaan yhdessä Mariko Härkösen kanssa 13-osaista animaatiosarjaa Turilas ja Jäärä (2001) (Tootletubs & Jyro, Ture & Jerry, Nico & Patou), jonka tuotti Lumifilm Oy. Turilas ja Jäärä -animaatiokooste pääsi elokuvateatterilevitykseen Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Benelux-maissa. Sarjan toteuttamisen ja käsikirjoittamisen suurena apuna toimi lastenelokuvaohjaaja Liisa Helminen, joka oli tuottanut muutamaa vuotta aiemmin yhdessä tuottaja Hanna Hemilän kanssa Urpo ja Turpo -animaatiosarjan.

Kuva: Turilas ja Jäärä

Turilas ja Jäärä -työryhmämme sai Taiteen valtionpalkinnon vuonna 2001. Lisäksi sarja palkittiin Elokuvan laatutuella ja se sai pääpalkinnon Laonin kansainvälisillä lasten ja nuorten elokuvafestivaaleilla vuonna 2002. Turilas ja Jäärä digitoitiin/ uudelleenmasteroitiin vuonna 2017. Digitaalinen kopio kiertää tällä hetkellä esityskierroksilla eri Euroopan maissa lastenelokuvanäytöksissä, mm. Ranskassa Nico & Patou oli vuosina 2018–2019 elokuvateattereissa yhtäjaksoisesti vuoden ajan.

Vuonna 2010 valmistui animaatioelokuva Kosminen kulkuri (The Cosmic Avenger), jonka käsikirjoitin ja ohjasin yhdessä Mariko Härkösen kanssa. Kosminen kulkuri oli osa YLE TV1:n tuottamaa Skidisti-lyhytelokuvasarjaa. Englanniksi tekstitetty versio The Cosmic Avenger palkittiin Best of FestWinner -palkinnolla IC FilmFestivaaleilla Yhdysvalloissa vuonna 2012.

Kuva: Kosminen kulkuri

Tällä hetkellä teen töitä Sirius Express -nimisen animaatiosarjan kehittelyn parissa. Se on jatko-osa Kosminen kulkuri -animaatiolle. Lisäksi työn alla on lastenlauluni nimeltään Kotolintu, josta kehittelen musikaalinomaista animaatiolyhytelokuvaa.

Työstän animaatiotöiden ohessa ikuisuusprojektina lastenlevyä ja kokeellisen musiikin projekteja sekä keikkailen soittajana harvakseltaan. Lisäksi teen animaatioihin liittyviä opetustöitä ja konsultointia sekä freelancerina sarjakuviin ja kuvituksiin liittyviä töitä.”

LAIKUlla on kunnia saada Ismo ohjaajavieraaksi & toivottaa teidät tervetulleeksi juttelemaan Ismon kanssa LAIKUn näytöksiin maanantaina 18.10. & keskiviikkona 20.10.!

Julkaistu
Kategoria(t): Yleinen