Elokuva TEMPLATE

Näytökset ja liput


Elokuvan tiedot


Ikäraja: 18
Kesto: 1h 0min
Lajityyppi: Dokumentti
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Nikolaj Møller
Kieli: Tanska
Tekstitys: Englanti

Afganistanissa taistellut tanskalaissotilas Henrik palaa kotimaahansa toisen palveluskautensa jälkeen ja hänellä diagnosoidaan traumaperäinen stressihäiriö. Useiden epäonnistuneiden hoitokokeilujen jälkeen Henrik muuttaa syvälle Amazonin viidakkoon, jossa hän pyrkii parantamaan itseään mm. juomalla säännöllisesti maailman vahvimpiin psykedeeleihin luettavaa Ayahuasca -juomaa, joka on ollut osa monien alkuperäiskansojen maailmankatsomusta, kosmologiaa, lääketiedettä ja henkisiä seremonioita jo tuhannen vuoden ajan.

Ohjaaja Nikolaj Møller seurasi menneisyyden haamujen ja tämän psykoaktiivisen juoman vaikutuksia rikkinäisen ihmisen elämään kolmen vuoden ajan Henrikin viidakkomajassa, mutta ei koostanut dokumenttia ylistyslauluksi aineen pelastavalle voimalle, vaan kertomukseksi oman yhteiskuntansa pettämästä ja perinpohjaisesti piinatusta miehestä, jonka matka parantumiseen ei ole varmaa edes tuhatvuotisilla hoidoilla.

Alkukuvana The Soldierille nähdään Morgan Quaintancen lyhytelokuva Surviving You, Always (Iso-Britannia 2020, 18min.), jossa ohjaajan taltioimien henkilökohtaisten videoiden päälle on herättävän kontrastin synnyttävällä tavalla lisätty ääniraidaksi 60-luvun psykedeeliseen vastakultturin johtohahmoihin lukeutuneen LSD-guru Timothy Learyn valaistuneita puheita psykoaktiivisten huumeiden käytön myönteisistä vaikutuksista ihmiseen sekä tekstitykseksi ohjaajan omia kokemuksia 90-luvulta, jolloin hän söi säännöllisesti LSD:tä ja astui useaan kertaan Learyn puheiden kuvaamien yksinomaan maagisten ja positiivisten vaikutusten ulkopuolelle.

Huom: näytöstä seuraa keskustelupaneeli asiantuntijavierailla, voit lukea keskustelusta lisää klikkaamalla tästä.

Kaikki Arktisen Upeeta XXII -festivaalin näytökset näet täältä.