Elokuva TEMPLATE

Näytökset ja liput


Elokuvan tiedot


Ikäraja: 7
Kesto: 1h 25min
Lajityyppi: lastenelokuva
Valmistumisvuosi: 2020
Ohjaaja: Rémi Chayé
Kieli: Ranska
Tekstitys: Suomi

LAIKKU suosittelee näytöstä yli 7-vuotiaille.

Ratsastusta, lassoamista, takaa-ajoja ja kultakuumetta; Calamity on lännenelokuva kaikilla genreen kuuluvilla höysteillä. Kun päähenkilönä kiitää 12-vuotias tyttö, puolitoistatuntiseen mahtuu siinä määrin petoja, pakoja ja pahiksia, että kärsimättömämpikin katsoja seuraa tarinaa tarkasti kuin puuma saalistaan.

Tarina alkaa uudisraivaajien karavaanista, jossa vankkurit lonksuttavat pitkää matkaa kohti unelmien Oregonia. Jäykässä yhteisössä kaikki tietävät paikkansa. Kaikki, paitsi rohkea ja sisukas Martha Jane. Kun hänen isänsä loukkaantuu, tyttö päättää opetella ratsastamaan. Kun se ei riitä, hän tarttuu lassoon ja vankkurin ohjaksiin. Kun niilläkään ei saa oikeutta, Martha Jane lähtee uskaliaalle matkalle napatakseen kavalan petturin.

Animaatio on inspiroitunut oikeasti eläneen Martha Jane Cannaryn, tarkka-ampuja ja tiedustelija Calamity Janen, elämästä. Vaikka oikea Martha Jane tuskin kohtasi juuri näitä seikkailuja, aikalaisten asenteet lienevät olleen yhtä latistavia. 1800-luvun ilmapiiri ei paljoa omapäisiä naisia tunnustanut.

Vaikka mitä tulee, puumat ja kiukkuiset kenraalit eivät Martha Janea nitistä. Kyllä ihmiset vielä tajuavat, että tyttökin voi olla sankari.

Rakkautta ja Anarkiaa: Susanna Puomio

Elokuva on suomeksi tekstitetty.