Elokuva TEMPLATE

Näytökset ja liput


Elokuvan tiedot


Ikäraja: s
Kesto: 1h 12min
Lajityyppi: dokumentti
Valmistumisvuosi: 2023
Ohjaaja: Sami van Ingen & Mika Taanila
Kieli: Englanti
Tekstitys: Suomi

Elokuvan ohjaajat Sami van Ingen ja Mika Taanila paikalla tiistain 14.11. klo 17.00 näytöksessä keskustelemassa elokuvasta esityksen jälkeen.

Robert J. Flahertyä pidetään dokumentaarisen elokuvan kantaisänä. Myöhemmin on kuitenkin myös väitelty siitä, missä määrin hänen menestyselokuvansa Nanook, pakkasen poika (1922) kuvaa totuudenmukaisesti inuiittien elämää ja kulttuuria ja missä määrin elokuva on rakennettua fiktiota. Flaherty perheineen lähti etsimään seuraavaa elämän ja rakkauden draamaa Samoan saarilta, mutta Moana (1926) jäi menestykseltään vaisummaksi. Merkittäväksi muodostui dokumentaristin ja hänen perheensä vilpitön pyrkimys tutustua perusteellisesti Savai’in saaren yhteisöön ja sen elämäntapaan. 50 vuotta myöhemmin perheen kuopus Monica palasi saarelle luodakseen elokuvaan siitä puuttuvan äänimaiseman arkisista askareista rituaaleihin ja laulujen muodossa välitettyyn kansanperinteeseen.

Sami van Ingenin ja Mika Taanilan elokuva Monica in the South Seas jäljittää hienovaraisesti dokumentaarisen elokuvan rakentamisen kerroksia yli vuosikymmenten ja sukupolvien. Flahertyjen jälkeläinen van Ingen restauroi Bruce Posnerin kanssa 2010-luvulla Monica Flaherty Frassetton äänielokuvaksi täydentämän version Moana with Sound (1980/2014). Van Ingen ja Taanila ovat vuorostaan sukeltaneet Monican kunnianhimoiseen hankkeeseen runsaan arkistomateriaalin avulla – sellaisena, miltä tunteikas paluu saarelle sekä erilaisten käytännön äänipulmien ratkaiseminen 1970-luvulla näytti ja kuulosti. Monica in the South Seas kuvaa kauniisti dokumentaarisen elokuvanteon huolellisuutta ja etiikkaa.

(Tytti Rantanen/DocPoint)