Elokuva TEMPLATE

Näytökset ja liput


Elokuvan tiedot


Ikäraja: s
Kesto: 1h 35min
Lajityyppi: dokumentti, draama
Valmistumisvuosi: 2022
Ohjaaja: Tania Anderson
Kieli: Englanti
Tekstitys: Suomi

Mahdoton tehtävä Suomessa?

Tania Andersonin ohjaaman ja Danish Bear Productions Oy:n tuottaman elokuvan The Mission - Lähetyssaarnaajat Suomen ensi-ilta on 5.8.2022. Elokuvan maailmanensi-ilta oli Sundance Festivaaleilla tämän vuoden tammikuussa. Elokuva kertoo neljästä teinimormonista, joiden uskonnon perusteisiin kuuluu lähetystyö jossain päin maailmaa. Päähenkilöiden kohtalona on joutua kaukaiseen Suomeen, josta he eivät tiedä etukäteen yhtään mitään. Saavatko se käännytettyä viisimiljoonaisen kovapäisen kansan kohti taivasten valtakuntaa vai torjutaanko heidät kylmän viileästi? Lähetystyö mahdollistaa joka tapauksessa nuorille kokemuksen ja kosketuksen erilaiseen kulttuuriin kuin  missä he ovat kasvaneet?

 

Tania Anderson:

Ohjaaja Tania Anderson on kolmen passin -Iso-Britannian, USA:n  ja Sveitsin - omaava elokuvan tekijä, jonka nykyinen kotipaikka on Helsinki. Hänellä on sekä antropologista että journalistista taustaa ja Tania on työskennellyt mm. kirjottajana National Geographyssä. Siellä hän löysi intohimon kertoa tavallisten ihmisten kummallisia tarinoita. Kuultuaan sattumalta pimeässä Suomen talvessa kahden nuoren lähetyssaarnaajan keskustelun hän sai idean elokuvaansa, joka on hänen ensimmäinen täyspitkä dokumenttielokuvansa.

Ohjaajan sana:

The Mission - Lähetyssaarnaajat on ensimmäinen laatuaan. Ensinnäkin minulle henkilökohtaisesti – The Mission on ensimmäinen pitkä elokuvani ja ensimmäinen dokumenttielokuvani. Se on myös ensimmäinen laatuaan projektina. Itsenäinen kuvausryhmä mormonikirkon ulkopuolelta sai ensimmäistä kertaa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkolta luvan kuvata nuoria lähetyssaarnaajia heidän koko lähetystyömatkansa aikana.

Mitä näille nuorille tapahtuu kahden vuoden matkan aikana? Kuinka nämä teinit kantavat kirkkonsa – ja sielujensa – tulevaisuuden taakkaa harteillaan samalla, kun kohtaavat päivittäistä torjuntaa yhä ateistisemmassa nykymaailmassa? Elokuvan päämäärä on tavoittaa haavoittuvainen teini-ikäinen uskonnollisen puvun takaa, ihminen lähetyssaarnaajan takaa. Intiimin kuvauksen ansiosta saamme nähdä, miten nuoret lähetyssaarnaajat näkevät ja kokevat arkielämänsä, ja saamme myös käsityksen siitä rasvatusta koneistosta, joka tukee kymmenientuhansien nuorten lähettämistä maailmalle Mormonien kirjan sanomaa levittämään.

Elokuvan aihe oli tavallaan minulle luonteva valinta – amerikkalainen isäni kasvoi MAP-kirkossa, mutta valitsi opiskelun Euroopassa lähetystyön sijaan ja jätti kirkon. Varsinaisen idean elokuvaan sain sattumalta Suomessa marraskuussa 2016, kun työnsin pientä poikaani vaunuissa kadulla kylmässä ja pimeässä talvisäässä ja ohitin kaksi englantia puhuvaa miestä. Tunnistin oitis heidän pukunsa ja kiirehdin eteenpäin, ennen kuin minut huomattaisiin. He olivatkin syventyneet keskusteluun, jossa varoittivat toisiaan ”kaikkialla piilevistä kiusauksista”. Sillä hetkellä näin pukujen sisällä suurine toiveineen ja syvine pelkoineen värjöttelevät kaksi 18-vuotiasta, jotka eivät sittenkään olleet niin kovin erilaisia kuin minä, ja uteliaisuuteni lähetyssaarnaajia ja heidän tehtäväänsä kohtaan alkoi kasvaa.