Elokuva TEMPLATE

Näytökset ja liput


Elokuvan tiedot


Ikäraja: s
Kesto: 1h 43min
Lajityyppi: animaatio, koko perheen
Valmistumisvuosi: 1989
Ohjaaja: Hayao Miyazaki
Kieli: Suomi
Tekstitys: Ei tekstitystä

Huom: elokuva on suomeksi dubattu ja tekstittämätön.

Hayao Miyazakin Kiki kertoo noin 13-vuotiaasta noitatytöstä, jonka on tullut aika muuttaa pois kotoa ja löytää oma paikkansa maailmassa. Kiki löytää meren rannalta kaupungin, jossa on melkein kotoista tuttuuden tunnetta. Tiettävästi Miyazaki vieraili ainakin Tukholman vanhassa kaupungissa Kikiä suunnitellessaan..

Miyazaki arvelee että itsenäisyyden saavuttaminen voi näinä yltäkylläisyyden aikoina olla yllättävän vaikeaa:  ”Nykyään, kun oman kodin turvallisen piirin jättämisessä ei enää ole mitään erikoista, ja vieraiden parissa eläminen ei ole sen kummempaa kuin kulmakaupassa pistäytyminen, voi todellisen riippumattomuuden tunteen saavuttaminen olla vaikeampaa kuin koskaan. Se vaatii omien lahjojen ja itseilmaisun löytämistä ja läpikäymistä.”

Kiki lentää kuin taivaan lintu, mutta Miyazakin sankari on muuten aika samanlainen kuin useimmat 13-vuotiaat. Kiki lähtee maailmalle tukenaan äidin vanha luuta ja isältä lahjaksi saatu radio, sekä musta kissa Jiji. Vapaus merkitsee ainakin aluksi myös yksinäisyyttä ja koti-ikävää.

Kiki löytää uudesta kaupungista kodin ja ystäviä. Tärkempiä tuttavuuksia ovat leipomon pitäjä Osono, maalarityttö Ursula sekä lentovempeleitä väsäävä pystytukka Tombo. Luuta alkaa vihdoin totella Kikiä. Lentäminen sujuu, vaikka seikkailujen takia ei aina ehditä illaksi kotiin. Kiki joutuu elämänsä vaikeimman tehtävän eteen, kun kaupunkiin vierailulle saapunut ilmalaiva riistäytyy myrskytuulen mukana kiinnityksistään. Tombo on vaarassa – ja koko kaupunki.

Miyazakin vakiosäveltäjä Joe Hisaishi on tehnyt elokuvan kauniin musiikin. Nimikkokappaleen esittää Yumi Arai.