Näytökset ja liput
Elokuvan tiedot
Ikäraja: S
Kesto: 1h 10min
Lajityyppi: dokumentti
Valmistumisvuosi: 2021
Ohjaaja: Gudjon Ragnarsson
Kieli: Islanti
Tekstitys: Suomi
Tyttöjen koripallojoukkue kiistellyn valmentajansa vetämänä ajautuu konfliktiin lajiliiton kanssa, kun heitä ei päästetä pelaamaan poikia vastaan. Suurten tunteiden islantilaiselokuva TYTÖT - PIDETÄÄN PALLO! johdattaa pohtimaan valmennuksen, urheilun tasa-arvon, mutta myös kasvatuksen vaikeita kysymyksiä.
Parhaissa urheiluelokuvissa ei ole väliä millä sarjatasolla pelataan tai millaisista rahasummista puhutaan. Kyse on tunteista, joita syvempiä ei olekaan: voittamisen puhtaasta hurmiosta ja tappion musertavista kyynelistä.
Guðjón Ragnarssonin ohjaamassa islantilaiselokuvassa Tytöt- pidetään pallo! pelataan esiteini-ikäisten tyttöjen koripalloa maassa, jossa naiskoripalloilu ylipäänsä on vasta hiljattain ollut nousussa. Mutta panoksena peleissä on sukupuolten tasa-arvo kansallisesti koko lajin piirissä.
Brynjar Karl Sigurðsson on eräänlainen valmentajan arkkityyppi: kova, mutta oikeudenmukainen, tunteella pelejä elävä ja lajilleen täysin omistautunut. Kun hänen seuransa ei hyväksynyt alle 10-vuotiaiden lasten jakamista kunnianhimoisuuden mukaan, hän vaihtoi joukkuetta.
Koripalloa hengittävä Sigurðsson näkee itsensä kasvattajana: lajissa kehittyminen auttaa tyttöjä myös elämässä. Elokuva antaa paljon tilaa tyttöjen omille näkemyksille ja moni heistä puhuukin voimautumisesta sekä lisääntyneestä uskalluksesta. Toisaalta kyyneleiltä treeneissä ei säästytä ja Sigurðssonin huutaminen, kiroilu ja ehdottomuus aiheuttavat skismaa joissain vanhemmissa.
Lopulta tilanne eskaloituu konfliktiin lajiliiton kanssa, kun Sigurðsson ja hänelle uskollinen joukkue vaativat pääsyä poikien sarjaan. Kenen äänellä on väliä ja kuinka pitkällä sukupuolten tasa-arvo lopulta on?
Nuorten valmennus on ollut otsikoissa Suomessakin. Tytöt- pidetään pallo! johdattaa pohtimaan vaikeitakin kysymyksiä valmennuskeinoista ja aikuisten vastuusta. Se muistuttaa myös, että lapsia koskevissa kysymyksissä ei saa unohtaa lasten omaa ääntä.
OHJAAJAN SANAT
Tytöt- pidetään pallo! on elokuva ihmisistä, jotka yrittävät saada aikaan muutosta. Haluan elokuvallani kertoa, mihin lapset pystyvät. Tämän tarinan kertojia ovat urheat ja innoittavat tytöt vanhempineen. He kertovat meille, miten joukkueen valmentaja Brynjarin opetukset ovat heihin vaikuttaneet. Näemme hänen valmennustyylinsä intensiteetin ja syvyyden, mutta myös matkan varrella kohdatut haasteet.
Olen aina pitänyt tuskallisena katsella lasten vaikeuksia, mutta kun tutustuin näihin tyttöihin, aloin ajatella asiaa eri kantilta. Nähtyäni kuinka huikean vahvaluonteisia tytöt olivat, päätin ryhtyä kuvaamaan heitä. Kuvasin heitä neljän vuoden ajan, ja näin tyttöjen kehityksen. Tänä aikana saavutin tyttöjen luottamuksen.
Vuosien aikana kuvattu materiaali kuvaa tyttöjen harjoituksia, kokouksia ja turnauksia ja myös haastatteluja ja tyttöjen keskinäisiä juttutuokioita.
Toivon elokuvani rohkaisevan lapsia ja nuoria löytämään kykynsä ja muovaamaan omaa tulevaisuuttaan. Tyttöjen rinnalla katsoja voi kokea järkytystä, naurua, motivaatiota ja ennen kaikkea halua ottaa itsekin kantaa ja kehittää mielipiteitä. Elokuvan tyttöjen kehitystä ja voimaantumista kuvaava tarinani päätyy pohtimaan tasa-arvoa yleensä ja urheilun tasa-arvoa erityisesti.
Tämä on elokuva voimaantumisesta.
-Guðjón ’Jonni’ Ragnarsson
TEKIJÄT
Ohjaaja Guðjón ’Jonni’ Ragnarsson
Jonni on työskennellyt Islannin elokuvateollisuudessa vuodesta 2005 lähtien eri tehtävissä, ja vuodesta 2017 lähtien ohjaajana, näyttelijänä, käsikirjoittajana ja tuottajana. Hänen ensimmäinen lyhytelokuvansa on Instinct (2019). Tytöt – pidetään pallo! (Raise the Bar) on hänen ensimmäinen kokopitkä dokumenttielokuvansa.
Jonni on opiskellut näyttelemistä New York Film Academyssä. Hänellä on parhaillaan työn alla useita uusia elokuvaprojekteja.
Lue lisää: IMDB Internet Movie Database
Tuottaja Margrét Jónasdóttir, Sagafilm (vastaava tuottaja)
Margrét on Islannin kokeneimpia dokumenttielokuvatuottajia. Tuotantoyhtiö Sagafilm on Islannin suurin tuotantoyhtiö. Margrét on tuottanut tusinan TV-sarjoja ja dokumentteja TV-kanaville Islannissa ja Pohjoismaissa, useita dokumentteja BBC Storyvillelle sekä työskennellyt NDR/ARTE:n, VPRO:n ja monen muun kansainvälisen TV-yhtiön kanssa.
Hän on ollut Nordisk Panoraman hallituksen ja kansainvälisten elokuvafestivaalien tuomariston jäsenenä. Margrét on koulutukseltaan historioitsija, ja hänellä on maisterintutkinto modernin ajan historiasta Lontoon UCL:stä.
Lue lisää: IMDB Internet Movie Database
Tuotttaja Outi Rousu, Pystymetsä Oy (yhteistuottaja)
Outi työskenteli kulttuurin, elokuvan ja mediakasvatuksen parissa Oulussa ja Helsingissä vuosina 1985-1993, jonka jälkeen hän siirtyi päätoimisesti työskentelemään elokuvatuotannoissa tuottajana, käsikirjoittajana, dramaturgina, mentorina ja kouluttajana. Outi on tuottanut noin 40 elokuvaa kaikissa tyylilajeissa. Häntä kiinnostaa erityisesti lapsia, nuoria ja perheitä koskevat aihepiirit, tyylilajilla ei ole väliä. Valtion elokuvataidetoimikunnan myöntämä elokuvan laatutuki on myönnetty yhdeksälle Outin tuottamalle elokuvalle.
Outi toimi Kopioston yhteydessä toimivan AVEKin tuotantoneuvojana (2014-2019) vastaten vuosittain noin 500 tuotantohakemuksen käsittelystä ja päätöksenteosta. Vuosina 1997-2002 hän oli jäsenenä Valtion elokuvataidetoimikunnassa ja Taiteen keskustoimikunnan Mediataidejaostossa. Hän on ollut DocPoint elokuvatapahtumat -yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2020.
Lue lisää: IMDB
Äänisuunnittelija Pietari Koskinen
Pietari on elokuvaäänityksen ja -äänisuunnittelun professori Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Hän on voittanut parhaan äänisuunnittelun Jussi-palkinnon v. 1996 Kaisa Rastimon ohjaamasta elokuvasta Suolaista ja makeaa, v. 2007 Saara Cantellin elokuvasta Unna ja Nuuk sekä v. 2012 yhdessä Olli Huhtasen kanssa Sakari Kirjavaisen elokuvasta Hiljaisuus. Vuonna 1995 hänelle myönnettiin merkittävä taide-palkinto, Suomi-palkinto.
Lue lisää: IMDB
Dramaturgi Iikka Vehkalahti
Iikka on toiminut elokuva-alalla vuodesta 1987 käsikirjoittajana, ohjaajana, tuottajana, dramaturgina ja leikkaajana.
Vuosina 1998-2015 hän toimi Yleisradion Dokumenttiprojektin tuottajana ja Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina vuosina 2011–2012.
Iikka toimii vastaavana tuottajana omassa IV Films -tuotantoyhtiössä sekä kansainvälisten dokumenttielokuvan Rough Cut Service ja Dare to Dream -yhteisöissä.
Vuonna 2012 hänelle myönnettiin DocPoint-elokuvafestivaalin Apollo-tunnustuspalkinto suomalaisen dokumenttielokuvan merkittävästä edistämisestä. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon Vehkalahti sai vuonna 2002.
Iikka on ollut Yhdysvaltain Elokuva-akatemian jäsen vuodesta 2018. Akatemia jakaa vuosittaiset Oscar-palkinnot.
Lue lisää: IMDB